Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kommentek

Egy kisérteties hangzású hangszer

2007.04.18. 17:26 | BeeBoy | 2 komment

Címkék: zene történelem technika

Jó tudom, minden hangszernek lehet sci-fi, vagy horror filmbe illő hangja, csak jó zenei témát kell rá írni. De ennek alapból, semmilyen bonyolult akkordhangzat nélkül van ilyen hangja. Ez a hangszer nem más, mint a Theremin.

1896-ban fejlesztette ki Leo Theremin alias Lew Sergejewitsch Termen, aki fizikus doktor volt. A thereminen úgy kell játszani, hogy kezünket két fém antenna közelében mozgatjuk: az egyik a hangmagasságot, a másik a hangerőt szabályozza. Az antennák két oszcillátor frekvenciáját változtatják. A hang egy rögzített s egy változtatható hangmagasság-oszcillátor közötti különbség felerősítése révén jön létre.

"Theremin professzor őrült tudós volt, a szó legnemesebb értelmében. Szentpétervárott folytatta kutatásait, s miután felfedezte a lég-hárfát a levegőben tett kézmozdulatokat hangmagasságban és hangerőben követő hangszert, melyen Ravel-tól Rachmaninov-ig széles klasszikus repertoárt adott elő megdöbbentő precizitással és érzékenységgel. Theremin csodájával a siker középpontjába s egyben marionett-helyzetbe került. Lenin is elragadtatva játszott a forradalom hangszerén, s a zenészt hamarosan a titkosszolgálatokkal való együttműködésre kényszerítették, ő viszont mindeközben koncertjeivel sikert sikerre halmozott európai turnéin. New Yorkba Clara Reisenberg (később Clara Rockmore), a sérült kezű hegedűművésznő meghívására utazott ki, aki a hangszer virtuózává vált, s akivel mély személyes kapcsolata alakult a professzornak. Clara segítette Theremint abban, hogy utat törhessen magának a helyi elit köreibe, ahol művészi és kutatói tevékenysége mellett információkat gyűjthetett Einsteinről, Eisenhoverról, Stokowskyról és másokról. Később megismerkedett a New York-i Negro Balett sztárjával, Lavinia Williams-szel, a Haiti szigetéről származó, fekete táncosnővel, akivel 1937-ben összeházasodtak. A színes bőrű táncosnővel kötött házassága miatt a tudóst kiközösítette az addig őt istenítő amerikai elit.

A KGB kémjeként dolgozó professzor házasságát nem nézte jó szemmel a szovjet titkosszolgálat sem. Miután többszöri felszólítás ellenére sem volt hajlandó elválni feleségétől és visszatérni Moszkvába, a KGB emberei New York-i lakása előtt, a nyílt utcán elrabolták a tudóst és visszavitték a Szovjetunióba, ahol szovjetellenes tevékenység vádjával bíróság elé állították és elítélték. Professzor Theremin 13 évet töltött a kolimai munkatáborban, de Theremin itt is feltalálta magát, s tizenkét év raboskodás és börtöni kutatómunka után egy betonfalakon is áthalló lehallgató készüléket feltalálván Sztálin kedvencévé vált, kiengedték, s Theremin újrakezdhette életét. A tudós 1990-ben, 53 évvel elrablása után, 94 éves korában jutott el újra New Yorkba. Lavinia akkor már nem élt. Professzor Theremin nagysikerű koncertet adott az általa feltalált különleges hangszeren, a Radio City Music Hall-ban. A koncert másnapján, New York utcáin sétálva, szívrohamban meghalt.

Amikor évek múltán az orosz titkosszolgálat gyanakodni kezdett Theremin elkötelezetssége felől hazaszólították, ám ő a hazautazást megtagadta. Nem sokkal később a titkosszolgálat emberei New York-ban elfogták, s ő hamarosan a Gulágon kötött ki. Idővel újra New Yorkba."


 


 

Forrás: zep.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://fitz.blog.hu/api/trackback/id/tr6760411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thozoo 2007.04.18. 19:06:48

A legutolsó bekezdésnek van értelme? A szívroham után hazaszólították? Ráadásul a legutolsó mondat sincs befejezve.

Jó tanács: máshonnan lopott anyagot mindig tüzetesen át kell olvasni. :-)

Amúgy a cikk jó, és létjogosultsága is van, mert meglepően kevesen ismerik a hangszert. Jarre azért ismeri. Nyilván.

Beeboy · http://footstepsinthezoo.tvn.hu 2007.04.18. 20:44:43

Átolvastam én vagy 5ször de én nem találtam benne semmi olyat ami nem volna jó benne.

Jarre hogyne ismerné, ezt is használta az Oxygene (1976) és az Oxygene 7-13 (1997) albumán, ráadásul nagyon tetszik a hanga ennek a hangszernek :D
süti beállítások módosítása