Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kommentek

A dohányzás káros hatásai

2007.05.08. 21:03 | BeeBoy | Szólj hozzá!

Címkék: info

Körülbelül 7, de inkább már 8 éve történt meg az az eset, hogy elszívtam az első szál cigit életemben. Rendszeresen immáron 5 éve dohányzom. A mi nap véletlenül ráakadtam egy cikkre, melyben a dohányzás káros hatásait firtatják. Íme néhány szösszenet belőle:

"A dohány legjelentõsebb káros összetevõje a nikotin, mely az ember számára egyike a legerõsebb mérgeknek. Azonnali hatásként emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, szûkíti a bõr ereit, negatívan befolyásolja az anyagcserefolyamatokat, a hormonok és vitaminok (C, B1, B6) hatásait. Számos, akár halálos kimenetû betegség kiváltója a dohányzás."

"Csökkenti a szívizom oxigénellátását, így súlyosbíthatja a koszorúérbetegség tüneteit, gyorsítja az érelmeszesedést. Egy átlagos dohányos tüdejébe 10 év alatt 1 kg kátrány jut be. Ennek 70%-a lerakódik a tüdõben. Rákkeltõ hatása ismert és bizonyított. A légutakat ingerli, köhögést vált ki, fokozza a légúti váladék (a köpet) mennyiségét, és károsítja a légutak öntisztulási folyamatait. Emiatt dohányosokban gyakrabban alakulnak ki légúti gyulladásos folyamatok, és gyógyulásuk elhúzódóbb lesz."

A passzív dohányosok sem menekülnek meg:

"Két idült légúti betegség legfõbb kóroka a dohányzás: az idült hörghuruté és a tüdõtágulásé. E betegségek különösen, ha érbetegséggel, pl. szívkoszorúérelmeszesedéssel járnak együtt jelentõsen megnövelik különbözõ sebészeti beavatkozások, illetve az altatás és a mûtét után kialakuló tüdõgyulladás kockázatát. A legjelentõsebb kóros elváltozás azonban, amelyet a dohányzás okoz, a tüdõrák (a szájüregi és gégerák szintén gyakoribb). Kialakulásához kéthárom évtizedes dohányzó múlt szükséges. Leginkább azokat veszélyezteti, akik fiatalkorban szoktak rá a dohányzásra és felnõttként is rendszeres dohányosok maradtak. A tüdõrákos esetek 80, férfiakban 90 %-áért tehetõ felelõssé a dohányzás. A nemdohányzókban kialakuló tüdõrák esetén 20-30 %-ban a környezeti dohányfüst jelölhetõ meg kórokként. A tüdõrák kockázata az esetleges leszokást követõen még 15 évig magasabb marad a nemdohányzókéhoz viszonyítva."

"A dohányfüst a passzív dohányosokban hasonló elváltozásokat okozhat. Különösen veszélyes a gyermekekre: fokozza a hirtelen bölcsõhalál ("csecsemõhalál"), az asztma, a légúti gyulladások (beleértve az idült középfülgyulladás) kockázatát."

Ezek után mindenki gondolja át, hogy rágyújt-e! Én is ezt teszem, bár nem hiszem, hogy abba fogom hagyni.

A bejegyzés trackback címe:

https://fitz.blog.hu/api/trackback/id/tr3172933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása