Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kommentek

A film története

2007.05.14. 20:00 | BeeBoy | Szólj hozzá!

Címkék: film történelem technika

Tegnap a bakelitlemezekkel foglalkoztunk, ma pedig a film történetébe nyerhetünk betekintést.

Az egész ott kezdődött, hogy a Lumière fivérek feltaláltak egy olyan gépet ami papírszalagra öntött emulzióra vette fel a mozgóképet. A papírszalag szélei már perforáltak voltak. A kamera működése közben, minden exponálás előtt megállította a tekercset, a kép felvétele után pedig továbbította azt, ameddig a film ki nem fogyott. A történelem első filmjében Louis a Lumière családi üzeméből távozó munkásokat rögzítette. De a közönség kedvencei közé tartozott a pályaudvarra gőzölögve befutó vonat is. Néhány néző sikoltozva szaldt ki a nézőtérről, mert azt hitték, hogy elüti őket a vonat. Ők alkották meg az első trükktechnikát is. Egy fal lebontásáról szóló filmet visszafelé játszottak le, és a nézők álmulatára a fel újból felépült. Az Ő találmányuk a cinématográph nevet viselte.

A Pathé Cinema céget Charles és Émile Pathé saját filmek gyártására alapította. A Pathé Fréres pedig a kinematográfok építésével foglalkozott. A két vállalkozás vezető pozíciót vívott ki egész Európában. Kapcsolataikon keresztül komoly anyagi támogatást szereztek, amit filmek gyártására fordítottak. A fivérek nem csak a Lumière-ek filmjeinek árusítási jogait tudták megszerezni, hanem maguk is nagyarányú filmgyártásba fogtak. Olcsó sorozatfilmeket készítettek, például passiótörténeteket.


1904-ben Oscar Mester német producer saját fejlesztésű berendezésével, a boifonnal kápráztatta el a St. Louis-i világkiállítás látogatóit, mint új hangosítási kísérletével. Ez az eljárás azonban még nem nevezhető hangosfilmnek, hiszen nem maga a film volt hangosított. Ezért az eljárás neve: hangzófilm. A hangszóró a lemezjátszó tölcsére volt, amelynek hangját sokszor elnyomta a mozigép kattogása. Közben kísérleteztek az igazi megoldáson: a képek és a hangok egyidejű, egyetlen celluloid szalagra rögzítésén.

Egyenlőre ennyi, holnap folytatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://fitz.blog.hu/api/trackback/id/tr5075580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása